Louis Vuitton Foundation

Boulogne-Billancourt, France
Project management
Vinci Construction pour la Fondation Louis Vuitton
Architect
Frank Gehry
Cost
n/c
Area
11 800 m²
Year
2014
Our mission
Structural steelwork execution calculations for contractor Vinci. Envelope and waterproofing detailing.

The Louis Vuitton Foundation building, designed by Frank Gehry, is located in the Jardin d’Acclimation at the northern end of the Bois de Boulogne near Paris. The envelope of the building is composed of three sections:
– The opaque facades, called the icebergs, formed from metallic shells and held in place by a steel framework and covered with white Ductal panels;
– The glass parts which form the divides between the icebergs;
– The glass canopies, detached from the building, in curved glass and held in place by a wood and metal structure.
– From the design to the construction, the building was entirely modelled in 3D.

1/2